|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pôsobnosť a členenie odboru hygieny výživy a bezpečností potravín
OU MZ SR pre diagnostiku a protiepidemické
opatrenia pri výskyte SPRÁVA - Výkon úradnej kontroly nad materiálmi a predmetmi určenými na styk s potravinami (1) Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravín
(ďalej len „hygiena výživy a BP“) v oblasti verejného zdravotníctva plní
úlohy štátu v ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia
v súvislosti so zdravou výživou, monitoruje vplyv výživy na verejné zdravie,
zaoberá sa podmienkami maximálneho priblíženia výživy obyvateľstva fyziologickému
optimu, ktoré je možné dosiahnuť v konkrétnych životných a pracovných
podmienkach. Ďalej plní úlohy orgánu verejného zdravotníctva v oblasti úradnej
kontroly potravín podľa zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách. (2) Odbor hygieny výživy a BP plní úlohy v oblasti
výkonu štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva, výkonu štátneho
zdravotného dozoru a výkonu úradnej kontroly potravín: - zabezpečuje
výkon štátnej správy uvedený v článku 4 Organizačného poriadku
a špecializované úlohy uvedené v článku 6 Organizačného poriadku, - zaoberá
sa fyziológiou výživy, základnými životnými pochodmi výmeny látok medzi
organizmom a vonkajším prostredím, sleduje otázky vzťahu prostredia
a človeka, ich vzájomnej podmienenosti a usmerňovania výživy obyvateľstva
vo forme odporúčaných výživových dávok pre obyvateľstvo: §
ustanovuje správny pomer výživových látok pri ich
zastúpení vo výžive, optimálny režim výživy a počet a frekvenciu
denného príjmu jedál pre jednotlivé fyziologické skupiny obyvateľstva, §
upresňuje závislosť potrieb výživy na fyziologických
faktoroch životného a pracovného prostredia, §
objektivizuje pozitívne a negatívne faktory výživy,
v súvislosti s princípmi ochrany, podpory a rozvoja zdravej výživy, §
sleduje hygienickú problematiku všetkých foriem spoločného
stravovania, s ohľadom na výživovú hodnotu, zmyslovú hodnotu a zdravotnú
neškodnosť podávaných pokrmov, §
usmerňuje uplatňovanie a presadzovanie princípov zdravej
výživy so zameraním sa na zmeny výživovo-dietetických systémov výživy,
s cieľom dosiahnuť zníženie morbidity, mortality a predĺženie stredného
priemerného veku obyvateľstva, s ohľadom na výskyt neinfekčných ochorení, ako
sú obezita, kardiovaskulárne ochorenia a onkologické ochorenia, §
vykonáva výchovnú a poradenskú činnosť s dôrazom
na ovplyvňovanie stravovacích návykov a presadzovanie zásad správnej výživy
u obyvateľstva, §
monitoruje výživový stav, poruchy výživy a výskyt
neinfekčných ochorení vo vzťahu k výžive u vybraných fyziologických
skupín obyvateľstva, §
usmerňuje aktivity v oblasti podpory vhodného stravovania,
v závislosti od fyziologických požiadaviek organizmu, napr. podporou konzumácie
ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, rýb, hydinového mäsa, podporou správneho
pitného režimu a podporou zníženia konzumácie kuchynskej soli a vysoko
energetických jedál, §
presadzuje a navrhuje legislatívne normy
a odporúčania s úpravou pozitívnych a negatívnych výživových
faktorov, v závislosti od fyziologických požiadaviek organizmu, §
navrhuje a spolupracuje pri príprave a presadzovaní
celospoločenských programov v oblasti zdravej výživy, - zaoberá sa hygienou výroby a hygienou potravín,
ktorá skúma podmienky výroby potravín a pokrmov, ďalej
skúma potraviny a pokrmy ako objekty výživy človeka na rôznych stupňoch ich
získavania, úpravy, spracovania a uskladňovania, predaja a používania,
sleduje a posudzuje ich výživovú hodnotu, zmyslové vlastnosti a zdravotnú
bezpečnosť: §
sleduje určené limity hygienickej a zdravotnej
bezpečnosti a minimalizácie rizík v potravinovom reťazci, §
sleduje hygienickú a zdravotnú bezpečnosť
a biologickú hodnotu potravinových surovín, polotovarov, hotových výrobkov
a pokrmov, §
sleduje nákazy a otravy z potravín
a z pokrmov a vypracováva návrhy opatrení na ich prevenciu, §
kontroluje kritické kontrolné body systémov
správnej výrobnej praxe (HACCP) v potravinárskych prevádzkach a zariadeniach
spoločného stravovania, §
kontroluje dodržiavanie legislatívnych
požiadaviek, týkajúcich sa zdravotného stavu a odbornej spôsobilosti
zamestnancov pracujúcich v potravinárskych prevádzkach a v zariadeniach
spoločného stravovania, §
kontroluje úroveň vykonávania sanitácie,
dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie v potravinárskych prevádzkach
a zariadeniach spoločného stravovania, §
vykonáva poradenskú a expertíznu činnosť
s osobitným dôrazom na ochranu potravín a pokrmov pred narušením ich
hygienickej a zdravotnej bezpečnosti, §
zabezpečuje odbornú prípravu na získanie
osvedčenia o odbornej spôsobilosti, §
posudzuje stavebno-technické a prevádzkové
podmienky v potravinárskych prevádzkach a v zariadeniach spoločného
stravovania, so zameraním sa na ich umiestnenie, členenie a technické vybavenie,
s cieľom vytvorenia podmienok na minimalizáciu rizík, ktoré by mohli viesť
k narušeniu hygienickej a zdravotnej bezpečnosti potravín a pokrmov,
posudzuje spôsoby zásobovania všetkých potravinárskych zariadení pitnou vodou,
posudzuje spôsoby odstraňovania tuhých a tekutých odpadov z potravinárskych
zariadení, §
vykonáva a vedie registráciu potravinárskych
prevádzok, §
vykonáva opatrenia na ochranu zdravia, súvisiace so
zistením nebezpečných potravín, hotových pokrmov alebo nápojov, §
prijíma a odovzdáva informácie
v súvislosti s výskytom nebezpečných potravín v rámci rýchleho
výstražného systému nad potravinami a krmovinami a v rámci opatrení
národného pohotovostného plánu, - zaoberá sa hygienou výrobkov bežného
používania, ktorá sa zaoberá výrobkami, ktoré prichádzajú do priameho alebo
nepriameho kontaktu s potravinami a s pokrmami, kde patria obalové
materiály a predmety prichádzajúce do styku s potravinami a s pokrmami
a výrobkami, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s ľudským telom, kde
patria kozmetické výrobky: §
kontroluje obalové materiály a predmety
prichádzajúce do styku s potravinami a pokrmami, so zameraním sa na
sledovanie a hodnotenie ich zdravotnej bezpečnosti pri priamom alebo nepriamom styku
s potravinami a pokrmami, §
vykonáva štátny zdravotný dozor nad kozmetickými
výrobkami, §
vykonáva opatrenia na ochranu zdravia súvisiace
s zistením nebezpečných obalových materiálov a predmetov prichádzajúcich
do styku s potravinami a s pokrmami a nebezpečných kozmetických
výrobkov, §
prijíma a odovzdáva informácie
o nebezpečných obalových materiáloch a predmetoch prichádzajúcich do styku
s potravinami a s pokrmami v rámci rýchleho výstražného systému
nad potravinami a krmovinami a o nebezpečných kozmetických výrobkoch
v rámci rýchleho výstražného systému nad kozmetickými výrobkami, §
vykonáva a vedie registráciu výrobcov
obalových materiálov a predmetov prichádzajúcich do styku s potravinami
a s pokrmami a registráciu výrobcov kozmetických výrobkov, - podieľa sa na epidemiologických
štúdiách výživového stavu obyvateľstva, na monitorovaní životných podmienok
vybraných populačných skupín vo vzťahu k aktuálnemu výživovému stavu, - spolupracuje s poskytovateľmi
zdravotnej starostlivosti, so zdravotnými poisťovňami, Sociálnou poisťovňou, Úradom
pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, s inými rezortmi a inštitúciami,
s orgánmi dozoru a s orgánmi štátnej správy a samosprávy,
s masovokomunikačnými prostriedkami, - zbiera a spracováva údaje
z monitoringu výživového stavu vybraných skupín obyvateľstva,
z monitoringu príjmu vybraných prídavných látok, potravinárskych aróm
a kontaminantov potravín a údaje z výkonu štátneho zdravotného dozoru
a úradnej kontroly, čím získava objektívne informácie o expozícii
a o zdravotných rizikách pochádzajúcich z potravín, informácií
z potravinového reťazca a z výživy a informácií pre riadenie
a kontrolu zdravotných rizík, pre navrhovanie a pre prijímanie opatrení na
ochranu, podporu a rozvoj verejného zdravia, - poskytuje informácie z činnosti
odboru hygieny výživy a BP na webovú stránku úradu a oddelenia podpory
zdravia, - úzko spolupracuje s ostatnými
odbornými organizačnými útvarmi úradu, podieľa sa na tímovej práci. (3) Zamestnanci odboru hygieny výživy a BP sú
štátni zamestnanci vo funkcii hlavný radca, odborný radca, samostatný radca, radca
alebo hlavný referent, a to v kategórií lekár, asistent s VŠ
vzdelaním v odbore verejné zdravotníctvo, iný zdravotnícky pracovník s VŠ
vzdelaním, iný odborný pracovník v odbore hygieny výživy s VŠ vzdelaním,
diplomovaný asistent hygieny a epidemiológie, iný odborný pracovník so SŠ
vzdelaním so zameraním na zdravú výživu a hygienu požívatín. (4) Na čele odboru hygieny výživy a BP je vedúci
odboru, ktorý zodpovedá za plnenie úloh odboru. Vedúci odboru riadi, organizuje
a kontroluje prácu zamestnancov odboru. Úlohy vedúceho odboru sú uvedené
v článku 13 Organizačného poriadku. Okrem týchto úloh zodpovedá za plnenie
úloh podľa článku 26 Organizačného poriadku. (5) Odbor hygieny výživy a BP sa člení na: - oddelenie
bezpečnosti potravín, - oddelenie
štátneho zdravotného dozoru. (1) Oddelenie bezpečnosti potravín zabezpečuje plnenie
úloh v oblasti hygieny výživy a bezpečnosti potravín, plní úlohy
v oblasti výkonu štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva
a výkonu úradnej kontroly potravín. (2) Oddelenie bezpečnosti potravín zameriava svoju
činnosť predovšetkým na tieto oblasti: - zabezpečuje
výkon štátnej správy uvedený v článku 4 Organizačného poriadku
a špecializované úlohy uvedené v článku 6 Organizačného poriadku, - podľa
zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách: §
vykonáva úradnú kontrolu potravín nad epidemiologicky
rizikovými činnosťami výroby, manipuláciou a umiestňovaním na trh, ak ide o
potraviny určené na osobitné výživové účely, ako aj o detskú výživu,
dojčenskú výživu, lahôdky, cukrárske výrobky, zmrzlinu a vodu, §
vykonáva úradnú kontrolu potravín nad výrobou nových
potravín, manipuláciou s nimi a ich umiestňovaním na trh, §
vykonáva úradnú kontrolu potravín nad umiestňovaním
potravín na trh z hľadiska zdravotnej neškodnosti, §
vykonáva úradnú kontrolu potravín nad výrobou potravín,
dovozom potravín, vývozom potravín, manipuláciou s nimi a ich umiestňovaním na trh z
hľadiska používania zdrojov ionizujúceho žiarenia na ožarovanie potravín a nad
kontrolou dodržiavania zákazu pridávania rádioaktívnych látok do potravín, §
vykonáva úradnú kontrolu potravín nad potravinami a
tabakovými výrobkami pri poskytovaní služieb spoločného stravovania., - zaoberá
sa hygienou výroby a hygienou potravín, ktorá skúma podmienky výroby potravín
a pokrmov, ďalej skúma potraviny a pokrmy ako objekty výživy človeka na
rôznych stupňoch ich získavania, úpravy, spracovania a uskladňovania, predaja
a používania, sleduje a posudzuje ich výživovú hodnotu, zmyslové
vlastnosti a zdravotnú bezpečnosť: §
sleduje určené limity hygienickej a zdravotnej
bezpečnosti a minimalizácie rizík v potravinovom reťazci, §
sleduje hygienickú a zdravotnú bezpečnosť
a biologickú hodnotu potravinových surovín, polotovarov, hotových výrobkov
a pokrmov, §
sleduje nákazy a otravy z potravín
a z pokrmov a vypracováva návrhy opatrení na ich prevenciu, §
kontroluje kritické kontrolné body systémov správnej
výrobnej praxe (HACCP) v potravinárskych prevádzkach, §
kontroluje dodržiavanie legislatívnych požiadaviek,
týkajúcich sa zdravotného stavu a odbornej spôsobilosti zamestnancov pracujúcich
v potravinárskych prevádzkach, §
kontroluje úroveň vykonávania sanitácie, dezinfekcie,
dezinsekcie a deratizácie v potravinárskych prevádzkach, §
vykonáva poradenskú a expertíznu činnosť
s osobitným dôrazom na ochranu potravín a pokrmov pred narušením ich
hygienickej a zdravotnej bezpečnosti, §
zabezpečuje odbornú prípravu na získanie osvedčenia
o odbornej spôsobilosti, §
posudzuje stavebno-technické a prevádzkové podmienky
v potravinárskych prevádzkach, §
vykonáva
a vedie registráciu potravinárskych prevádzok, §
vykonáva opatrenia na ochranu zdravia, súvisiace so zistením
nebezpečných potravín, hotových pokrmov alebo nápojov, §
prijíma a odovzdáva informácie v súvislosti
s výskytom nebezpečných potravín v rámci rýchleho výstražného systému
nad potravinami a krmovinami a v rámci opatrení národného
pohotovostného plánu, - zaoberá sa hygienou výrobkov bežného používania,
tzn. výrobkami ktoré prichádzajú do priameho alebo nepriameho kontaktu
s potravinami a s pokrmami, kde patria obalové materiály a predmety
prichádzajúce do styku s potravinami a s pokrmami a výrobkami: §
kontroluje
obalové materiály a predmety prichádzajúce do styku s potravinami
a pokrmami, so zameraním sa na sledovanie a hodnotenie ich zdravotnej
bezpečnosti pri priamom alebo nepriamom styku s potravinami a pokrmami, §
vykonáva
opatrenia na ochranu zdravia súvisiace s zistením nebezpečných obalových
materiálov a predmetov prichádzajúcich do styku s potravinami
a s pokrmami, §
prijíma
a odovzdáva informácie o nebezpečných obalových materiáloch
a predmetoch prichádzajúcich do styku s potravinami a s pokrmami
v rámci rýchleho výstražného systému nad potravinami a krmovinami, §
vykonáva
a vedie registráciu výrobcov obalových materiálov a predmetov
prichádzajúcich do styku s potravinami a s pokrmami, - zbiera
a spracováva údaje z monitoringu príjmu vybraných prídavných látok,
potravinárskych aróm a kontaminantov potravín a údaje z výkonu
úradnej kontroly, čím získava objektívne informácie o expozícii
a o zdravotných rizikách pochádzajúcich z potravín, informácií
z potravinového reťazca a z výživy a informácií pre riadenie
a kontrolu zdravotných rizík, pre navrhovanie a pre prijímanie opatrení na
ochranu, podporu a rozvoj verejného zdravia. (3) Na čele oddelenia bezpečnosti potravín je vedúci
oddelenia, ktorý zodpovedá za plnenie úloh oddelenia. Vedúci oddelenia riadi,
organizuje a kontrolu prácu zamestnancov oddelenia. Úlohy vedúceho oddelenia sú
uvedené v článku 14 Organizačného poriadku. Okrem týchto úloh zodpovedá za
plnenie úloh podľa odseku 2. (4) Zamestnanci oddelenia bezpečnosti potravín sú
štátni zamestnanci vo funkcii odborný radca, samostatný radca, radca alebo hlavný
referent, a to v kategórií lekár, asistent s VŠ vzdelaním
v odbore verejné zdravotníctvo, iný zdravotnícky pracovník s VŠ
vzdelaním, iný odborný pracovník v odbore hygieny výživy s VŠ vzdelaním,
diplomovaný asistent hygieny a epidemiológie, iný odborný pracovník so SŠ
vzdelaním so zameraním na zdravú výživu a hygienu požívatín. (5) Oddelenie sa nečlení na ďalšie samostatné
organizačné zložky. Pôsobnosť a členenie (1) Oddelenie štátneho zdravotného dozoru zabezpečuje
plnenie úloh v oblasti hygieny výživy a bezpečnosti potravín, plní úlohy
v oblasti výkonu štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva
a výkonu štátneho zdravotného dozoru. (2) Oddelenie štátneho zdravotného dozoru zameriava
svoju činnosť predovšetkým na tieto oblasti: - zabezpečuje
výkon štátnej správy uvedený v článku 4 Organizačného poriadku
a špecializované úlohy uvedené v článku 6 Organizačného poriadku, - vykonáva štátny zdravotný dozor,
posudzuje stavebno-technické a prevádzkové - v rámci štátneho zdravotného dozoru
kontroluje kritické kontrolné body systémov - zaoberá sa problematikou kozmetických výrobkov: §
vykonáva štátny zdravotný dozor nad kozmetickými výrobkami, §
vykonáva opatrenia na ochranu zdravia súvisiace
s zistením nebezpečných kozmetických výrobkov, §
prijíma a odovzdáva informácie o nebezpečných
kozmetických výrobkoch v rámci rýchleho výstražného systému nad kozmetickými
výrobkami, §
vykonáva a vedie registráciu výrobcov kozmetických
výrobkov, - zaoberá
sa fyziológiou výživy, základnými životnými pochodmi výmeny látok medzi
organizmom a vonkajším prostredím, sleduje otázky vzťahu prostredia
a človeka, ich vzájomnej podmienenosti a usmerňovania výživy obyvateľstva
vo forme odporúčaných výživových dávok pre obyvateľstvo: §
ustanovuje správny pomer výživových látok pri ich
zastúpení vo výžive, optimálny režim výživy a počet a frekvenciu
denného príjmu jedál pre jednotlivé fyziologické skupiny obyvateľstva, §
upresňuje závislosť potrieb výživy na fyziologických
faktoroch životného a pracovného prostredia, §
objektivizuje pozitívne a negatívne faktory výživy,
v súvislosti s princípmi ochrany, podpory a rozvoja zdravej výživy, §
sleduje hygienickú problematiku všetkých foriem spoločného
stravovania, s ohľadom na výživovú hodnotu, zmyslovú hodnotu a zdravotnú
neškodnosť podávaných pokrmov, §
usmerňuje uplatňovanie a presadzovanie princípov zdravej
výživy so zameraním sa na zmeny výživovo-dietetických systémov výživy,
s cieľom dosiahnuť zníženie morbidity, mortality a predĺženie stredného
priemerného veku obyvateľstva, s ohľadom na výskyt neinfekčných ochorení, ako
sú obezita, kardiovaskulárne ochorenia a onkologické ochorenia, §
vykonáva výchovnú a poradenskú činnosť s dôrazom
na ovplyvňovanie stravovacích návykov a presadzovanie zásad správnej výživy
u obyvateľstva, §
monitoruje výživový stav, poruchy výživy a výskyt
neinfekčných ochorení vo vzťahu k výžive u vybraných fyziologických
skupín obyvateľstva, §
usmerňuje aktivity v oblasti podpory vhodného stravovania,
v závislosti od fyziologických požiadaviek organizmu, napr. podporou konzumácie
ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, rýb, hydinového mäsa, podporou správneho
pitného režimu a podporou zníženia konzumácie kuchynskej soli a vysoko
energetických jedál, §
presadzuje a navrhuje legislatívne normy
a odporúčania s úpravou pozitívnych a negatívnych výživových
faktorov, v závislosti od fyziologických požiadaviek organizmu, §
navrhuje a spolupracuje pri príprave a presadzovaní
celospoločenských programov v oblasti zdravej výživy, - podieľa
sa na epidemiologických štúdiách výživového stavu obyvateľstva, na monitorovaní
životných podmienok vybraných populačných skupín vo vzťahu k aktuálnemu
výživovému stavu, - zbiera
a spracováva údaje z monitoringu výživového stavu vybraných skupín
obyvateľstva a údaje z výkonu štátneho zdravotného dozoru, čím získava
objektívne informácie z potravinového reťazca a z výživy
a informácie pre riadenie a kontrolu zdravotných rizík, pre navrhovanie
a pre prijímanie opatrení na ochranu, podporu a rozvoj verejného zdravia. (3) Na čele oddelenia štátneho zdravotného dozoru je
vedúci oddelenia, ktorý zodpovedá za plnenie úloh oddelenia. Vedúci oddelenia riadi,
organizuje a kontrolu prácu zamestnancov oddelenia. Úlohy vedúceho oddelenia sú
uvedené v článku 14 Organizačného poriadku. Okrem týchto úloh zodpovedá za
plnenie úloh podľa odseku 2. (4) Zamestnanci oddelenia štátneho zdravotného dozoru
sú štátni zamestnanci vo funkcii odborný radca, samostatný radca, radca alebo hlavný
referent, a to v kategórií lekár, asistent s VŠ vzdelaním
v odbore verejné zdravotníctvo, iný zdravotnícky pracovník s VŠ
vzdelaním, iný odborný pracovník v odbore hygieny výživy s VŠ vzdelaním,
diplomovaný asistent hygieny a epidemiológie, iný odborný pracovník so SŠ
vzdelaním so zameraním na zdravú výživu a hygienu požívatín. (5) Oddelenie sa nečlení na ďalšie samostatné
organizačné zložky. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
1.
K zákonu č. 355/2007 Z. z. o ochrane podpore a rozvoji verejného zdravia 1.1.
Vyhláška Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky zo 16. augusta 2007 č. 533/2007 o podrobnostiach
o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania 2.
K zákonu č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov 2.1.
Mikrobiologické požiadavky na potraviny a obaly na ich balenie 2.1.1.Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky zo 6. februára 2006 č. 06267/2006-SL, ktorým sa vydáva hlava
Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca mikrobiologické požiadavky na
potraviny a na obaly na ich balenie Spoločná EU legislatíva
2.1.2.
Nariadenie Komisie (EC) č. 2073/2005 z 15. novembra 2005 o mikrobiologických kritériách pre
potraviny opravené
a doplnené nasledovnými korigendami -
Korigendum,
Ú. v. ES L 174, 28.6.2006, s. 11 -
Korigendum,
Ú. v. ES L 278, 10.10.2006, s. 32 2.1.3.
Nariadenie Komisie (EC) č 1441/2007 z 5. decembra 2007, ktorým sa mení a dopĺňa
nariadenie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny 2.2. Rezíduá prípravkov na ochranu
rastlín
Legislatíva
vo vzťahu k zákonu č.
152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov 2.2.1.Výnos Ministerstva
pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
z 10. decembra 2007 č. 26682/2007 – OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového
kódexu Slovenskej republiky upravujúca rezíduá prípravkov na ochranu rastlín 2.2.2.Výnos Ministerstva
pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
zo 14. apríla 2008 č. 07902/2008 – OL, ktorým sa mení a dopĺňa výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 10. decembra 2007 č. 26682/2007 – OL, ktorým sa vydáva
hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca rezíduá prípravkov na
ochranu rastlín 2.2.3. Výnos Ministerstva
pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
z 25. augusta 2008 č. 16525/2008-OL, ktorým sa mení a dopĺňa výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 10. decembra 2007 č. 26682/2007 – OL, ktorým sa vydáva
hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca rezíduá prípravkov na
ochranu rastlín v znení výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej
republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky zo 14. apríla 2008 č.
07902/2008 – OL. Spoločná EU legislatíva 2.2.4.
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 z 23. februára 2005 o maximálnych hladinách rezíduí
pesticídov v alebo na potravinách a krmivách rastlinného
a živočíšneho pôvodu a o zmene a doplnení smernice Rady
91/414/EHS. 2.2.5.
Nariadenie Komisie (ES) č. 178/2006 z 1. februára 2006, ktorým sa mení
a dopĺňa
nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 s cieľom vytvoriť
prílohu I obsahujúcu zoznam potravín a krmív, na ktoré sa vzťahujú
maximálne hladiny rezíduí pesticídov. 2.2.6.Nariadenie
Komisie (ES) č. 149/2008 z 29. januára 2008, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ustanovením príloh II, III
a IV, v ktorých sa stanovujú maximálne hladiny rezíduí pre produkty
uvedené v jeho prílohe I . 2.2.7.Nariadenie
Komisie (ES) č. 299/2008 z 11. marca 2008, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 o maximálnych hladinách
rezíduí pesticídov v alebo na potravinách a krmivách rastlinného
a živočíšneho pôvodu, pokiaľ ide o vykonávacie právomoci prenesené na
Komisiu. 2.2.8.Nariadenie
Komisie (ES) č. 260/2008 z 18. marca 2008, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ustanovením prílohy VII,
v ktorej sa uvádzajú kombinácie účinnej látky a produktu, na ktoré sa
vzťahuje výnimka, pokiaľ ide o ošetrenie fumigantom po zbere úrody. 2.2.9.
Nariadenie Komisie (ES) č. 839/2008 z 31. júla 2008, ktorým sa menía
a dopĺňajú prílohy II, III a IV k nariadeniu Európskeho parlamentu
a Rady (ES) č. 396/2005 o maximálnych hladinách rezíduí pesticídov
v alebo na určitých produktoch. 2.2.10.
Nariadenie Komisie (ES) č. 1213/2008 z 5. decembra 2008 týkajúce sa koordinovaného
viacročného kontrolného programu Spoločenstva na roky 2009, 2010 a 2011 s cieľom
zabezpečiť dodržiavanie maximálnych hladín rezíduí pesticídov v a na potravinách
rastlinného a živočíšneho pôvodu a posúdiť vystavenie spotrebiteľov týmto
rezíduám Ďalšie
súvisiace predpisy a usmernenia: 2.2.10. Zákon
NR SR č. 355/2007 Z. z. z 21. júna 2007 o ochrane, podpore a rozvoji
verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov. 2.2.11. Zákon
NR SR č. 193/2005 Z. z. zo 16. marca 2005 o rastlinolekárskej starostlivosti
v znení zákona č. 295/2007 Z. z. zo 17. mája 2007. 2.2.12. Zákon
č. 163/2001 Z. z. o chemických látkach a chemických prípravkoch
v znení neskorších predpisov. 2.2.13. Výnos
Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky z 27. marca 2002 č. 2/2002 na
vykonanie zákona č. 163/2001 Z. z. o chemických látkach a chemických
prípravkoch v znení neskorších predpisov. 2.2.14. Zákon
NR SR č. 124/2006 Z. z. z 2. februára 2006 o bezpečnosti a ochrane
zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení
neskorších predpisov. 2.2.15. Nariadenie
vlády SR č. 316 zo 4. júla 2007, ktorým sa ustanovujú požiadavky na dokumentačný
súbor údajov účinných látok a prípravkov na ochranu rastlín a jednotné
zásady na odborné posudzovanie a registráciu prípravkov na ochranu rastlín. 2.2.16. Vyhláška
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č.256 zo 17. januára 2008
o podrobnostiach o prípravkoch na ochranu rastlín a iných prípravkoch. 2.2.17. Zoznam
registrovaných prípravkov na ochranu rastlín a iných prípravkov 2008,
uverejnený vo Vestníku Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky, čiastka 6
zo 14. 3. 2008. 2.2.18. Nariadenie
vlády Slovenskej republiky č. 373/2008 Z. z. z 10. septembra 2008, ktorým sa
ustanovujú požiadavky na uvádzanie prípravkov na ochranu rastlín na trh. 2.3. Materiály a predmety určené na
styk s potravinami
2.3.1. Výnos Ministerstva
pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
z 9. júna 2003 č. 1799/2003 – 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu
Slovenskej republiky upravujúca materiály a predmety určené na styk s potravinami 2.3.4
Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 26. júla 2006 č. 13760/2006-SL, ktorým sa mení a dopĺňa
výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 9. júna 2003 č. 1799/2003 - 100, ktorým sa vydáva hlava
Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca materiály a predmety určené na
styk s potravinami v znení neskorších predpisov 2.3.5.
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky zo 17. mája 2007 č. 08704/2007-OL, ktorým sa mení a dopĺňa
výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 9. júna 2003 č. 1799/2003 - 100, ktorým sa vydáva hlava
Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca materiály a predmety určené na
styk s potravinami v znení neskorších predpisov 2.4. Kontaminanty v potravinách
2.4.1.Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 11. septembra 2006 č. 18558/2006-SL, ktorým sa vydáva hlava
Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca kontaminanty v potravinách 2.4.2.Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 19. októbra 2007 č. 14300/2007-OL, ktorým sa mení
a dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 11. septembra 2006 č. 18558/2006-SL, ktorým sa
vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca kontaminanty
v potravinách Spoločná EU
legislatíva
2.4.3.
Nariadenie Komisie (EHS) č. 315/93 z 8. februára 1993, ktorým sa stanovujú
postupy spoločenstva u kontaminujúcich látok v potravinách 2.4.4.
Nariadenie Komisie (ES) č. 1881/2006 z 19. decembra 2006, ktorým sa ustanovujú
maximálne hodnoty obsahu niektorých kontaminantov v potravinách 2.4.5.
Nariadenie Komisie (ES) č. 1126/2007 z 28. septembra 2007, ktorým sa mení
a dopĺňa nariadenie (ES) č. 1881/2006 z 19. decembra 2006, ktorým sa
ustanovujú maximálne hodnoty obsahu niektorých kontaminantov v potravinách,
pokiaľ ide o toxíny Fusarium v kukurici a vo výrobkoch z kukurice 2.4.6. Nariadenie
Komisie (ES) č. 629/2008 z 2. júla 2008, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č.
1881/2006, ktorým sa ustanovujú maximálne hodnoty obsahu niektorých kontaminantov
v potravinách 2.4.7.
Nariadenie Komisie (ES) č. 565/2008 z 18. júna 2008, ktorým sa mení a dopĺňa
nariadenie (ES) č. 1881/2006, ktorým sa ustanovujú maximálne hodnoty obsahu
niektorých kontaminantov v potravinách, pokiaľ ide o stanovenie maximálnej
hodnoty pre dioxíny a PCB v rybej pečeni 2.4.8.
Rozhodnutie Komisie č. 2008/352/ES z 29. apríla 2008, ktorým sa ukladajú osobitné
podmienky vzťahujúce sa na guarovú gumu pochádzajúcu alebo zaslanú z Indie
v dôsledku rizík kontaminácie týchto výrobkov pentachlórfenolom a dioxínmi 2.4.9. Rozhodnutie
Komisie č. 2008/433/ES z 10. júna 2008, ktorým sa zavádzajú osobitné podmienky pre
dovoz slnečnicového oleja pochádzajúceho alebo odosielaného z Ukrajiny
v dôsledku rizika kontaminácie minerálnym olejom
2.4.10.
Rozhodnutie Komisie č.2008/798/ES zo
14. októbra 2008 ktorým sa ukladajú osobitné podmienky vzťahujúce sa na dovoz
výrobkov obsahujúcich mlieko alebo mliečne výrobky, ktoré pochádzajú alebo sú
odosielané z Číny, a ktorým sa zrušuje rozhodnutie Komisie 2008/757/ES Odporúčania
Európskej komisie
2.4.9.
Odporúčanie Komisie č. 2007/331/ES z 3. mája 2007 o monitorovaní množstva akrylamidu
v potravinách Metódy odberu
vzoriek kontaminantov - Spoločná EU legislatíva
2.4.6.Nariadenie
Komisie (ES) č. 401/2006 z 23. februára 2006, ktorým sa stanovujú metódy odberu
vzoriek a analytické metódy na úradnú kontrolu hodnôt mykotoxínov v potravinách 2.4.7.Nariadenie
Komisie (ES) č. 1882/2006 z 19. decembra 2006 , ktorým sa stanovujú metódy odberu
vzoriek a analýzy na úradnú kontrolu hladiny dusičnanov v určitých potravinách 2.4.8.Nariadenie
Komisie (ES) č. 1883/2006 z 19. decembra 2006 , ktorým sa stanovujú metódy odberu
vzoriek a analýzy na úradnú kontrolu hladiny dioxínov a dioxínom podobných PCB v
určitých potravinách 2.4.9.Nariadenie
Komisie (ES) č. 333/2007 z 28. marca 2007, ktorým sa stanovujú metódy odberu vzoriek a
metódy analýzy na úradnú kontrolu hodnôt olova, kadmia, ortuti, anorganického cínu,
3-MCPD a benzo(a)pyrénu v potravinách 2.5. Prídavné látky
v potravinách
2.5.1.Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 11. februára 2008 č. 04650/2008 - OL, ktorým sa vydáva hlava
Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca prídavné látky
v potravinách 2.6. Potraviny na osobitné
výživové účely a na výživové doplnky
2.6.1.Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 25. júla 2007 č. 16826/2007-OL, ktorým sa vydáva hlava
Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca požiadavky na potraviny na
osobitné výživové účely a na výživové doplnky Spoločná EU legislatíva
2.6.2. Nariadenie
Komisie (ES) č. 1609/2006 z 27. októbra 2006, ktorým sa na obdobie dvoch rokov
povoľuje uvádzať na trh počiatočnú dojčenskú výživu na báze hydrolyzátov
srvátkových bielkovín získaných z bielkovín kravského mlieka 2.7. Potraviny nového
typu a zložky potravín nového typu
2.7.1.
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 15. marca 2004 č. 608/1/2004 - 100, ktorým sa
vydáva hlava PK SR upravujúca požiadavky na potraviny nového typu
Spoločná EU legislatíva
2.7.2. Nariadenie (ES) č. 258/97
Európskeho parlamentu a Rady z 27.
januára 1997 o nových potravinách a nových prídavných látkach
2.8.
Minerálne vody 2.8.1.
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 15. marca 2004 č. 608/9/2004 – 100, ktorým sa vydáva hlava
Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca prírodnú minerálnu vodu,
pramenitú vodu a balenú pitnú vodu 2.8.2.
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 8. decembra 2004 č. 16798/2004-OAP, ktorým sa mení a dopĺňa
výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky č. 608/9/2004 - 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu
Slovenskej republiky upravujúca prírodnú minerálnu vodu, pramenitú vodu a balenú
pitnú vodu 2.9. Potraviny
ošetrené ionizujúcim žiarením
2.9.1. Výnos Ministerstva
pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR zo 17. decembra 2003
č.3757/2003 - 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca
potraviny a potravinové prísady ošetrené ionizujúcim žiarením 2.10.
Označovanie potravín 2.10.1.
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 28. apríla 2004 č. 1187/2004-100, ktorým sa
vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca označovanie
potravín 2.10.3.Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 18. augusta 2005 č. 3069/2005-100, ktorým sa mení a dopĺňa
výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 28. apríla 2004 č. 1187/2004-100, ktorým sa
vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca označovanie
potravín v znení výnosu MP SR a MZ SR zo 14. februára 2005 č.1761/2005-100 2.10.4.Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 26. októbra 2005 č. 3493/2005-100, ktorým sa mení a dopĺňa
výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 28. apríla 2004 č. 1187/2004-100, ktorým sa
vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca označovanie
potravín v znení neskorších predpisov 2.10.5.Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky zo 7. januára 2008 č. 2319/2007- 100, ktorým sa mení a dopĺňa
výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 28. apríla 2004 č. 1187/2004-100, ktorým sa
vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca označovanie
potravín v znení neskorších predpisov 2.10.6.Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 24. júna 2002 č. 1519/2002-100,
ktorým sa ustanovuje rozsah výživového tvrdenia, spôsob uvádzania výživovej
hodnoty potravín a spôsob jej výpočtu 2.10.7.Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 28. októbra 2002 č.
2743/2002-100, ktorým sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky z 24. júna 2002 č. 1519/2002- 100, ktorým sa ustanovuje rozsah
výživového tvrdenia, spôsob uvádzania výživovej hodnoty potravín a spôsob jej
výpočtu 2.10.8.Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 21. júla 2004 č. 1905/2004-100,
ktorým sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z
24. júna 2002 č. 1519/2002- 100, ktorým sa ustanovuje rozsah výživového tvrdenia,
spôsob uvádzania výživovej hodnoty potravín a spôsob jej výpočtu v znení
výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 28. októbra 2002 č.
2743/2002-100 Spoločná EU legislatíva
2.10.9.Nariadenie
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 o výživových a
zdravotných tvrdeniach o potravinách v znení Korigenda (Ú. v. ES L 12, 18. 1.
2007 2.10.10.
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 107/2008 z 15. januára 2008,
ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 1924/2006 2006 o výživových a
zdravotných tvrdeniach o potravinách, pokiaľ ide o vykonávacie právomoci
prenesené na Komisiu
2.10.11.Nariadenie
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 109/2008 z 15. januára 2008, ktorým sa mení
a dopĺňa nariadenie (ES) č. 1924/2006 2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach
o potravinách
2.10.12.Nariadenie
Komisie (ES) č. 353/2008 z 18. apríla 2008, ktorým sa ustanovujú vykonávacie predpisy
vzťahujúce sa na povoľovanie zdravotných tvrdení uvedené v článku 15 nariadenia
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 2.11.
Všeobecná hygiena potravín 2.11.1Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky č. 981/1996-100 z 20. mája 1996 aktualizované výnosmi č.
2478/2000 - 100 z 4. septembra 2000, č. 1535/2001 - 100 z 28. mája 2001, č. 1865/2001 -
100 z 25. júna 2001, č. 328/2004 - 100 z 15. marca 2004, č. 07174/2005-SL, z 20.
apríla 2005, č. 8167/2007-OL, z 12. apríla 2006 (Od 15.
januára 2008 boli § 11 až 82 zrušené a nahradené novým Výnosom Ministerstva
pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
z 12. apríla 2006 č. 28167/2007-OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu
Slovenskej republiky upravujúca všeobecné požiadavky na konštrukciu, usporiadanie a
vybavenie potravinárskych prevádzkarní a niektoré osobitné požiadavky na výrobu a
predaj tradičných potravín a na priame dodávanie malého množstva potravín. V
účinnosti zostávajú len § 83 až 117 uvedeného výnosu) 2.11.2.Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 12. apríla 2006 č. 28167/2007- OL, ktorým sa vydáva hlava
Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca všeobecné požiadavky na
konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarni a niektoré
osobitné požiadavky na výrobu a predaj tradičných potravín a na priame dodávanie
malého množstva potravín Spoločná EU
legislatíva
2.11.3.
H1 – Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 852/2004 z 29. apríla 2004
o hygiene potravín 2.11.4.
Nariadenie Komisie (ES) č. 1019/2008 zo 17. októbra 2008, ktorým sa mení a dopĺňa
príloha II k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene
potravín 2.11.5.
H2 – Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 853/2004 z 29. apríla 2004, ktorým sa stanovia hygienické predpisy potravín
živočíšneho pôvodu 2.11.6.
Nariadenie
Komisie (ES) č. 1020/2008 zo 17. októbra 2008, ktorým sa menia a dopĺňajú prílohy
II a III k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, ktorým sa
ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu a
nariadenie (ES) č. 2076/2005, pokiaľ ide o identifikačné značky, surové mlieko a
mliečne výrobky, vajcia a vaječné výrobky a určité produkty rybolovu 2.11.7. H3 - Nariadenie EP
a Rady 854/2004 z 29. apríla 2004, ktorým sa stanovia špecifické kontroly
výrobkov živočíšneho pôvodu na ľudskú spotrebu zabezpečovania
a overovania dodržiavania potravinového práva a predpisov o zdraví
zvierat a starostlivosti
o zvieratá 2.11.9.
Nariadenie Komisie (ES) č. 2074/2005 z 5. decembra 2005, ktorým sa ustanovujú
vykonávacie opatrenia pre určité produkty podľa nariadenia Európskeho parlamentu a
Rady (ES) č. 853/2004 a na organizáciu úradných kontrol podľa nariadení Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004 a (ES) č. 882/2004, ktorým sa stanovuje výnimka
z nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 852/2004 a ktorým sa menia a
dopĺňajú nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 a (ES) č. 854/2004 2.12. Fortifikácia potravín
2.12.1.
Nariadenie
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 z 20. decembra 2006 o pridávaní
vitamínov a minerálnych látok a niektorých ďalších látok do potravín 2.12.2.
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 108/2008 z 15. januára 2008, ktorým sa
mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 1925/2006 z 20. decembra 2006 o pridávaní
vitamínov a minerálnych látok a niektorých ďalších látok do potravín 2.13. Soľ
2.13.1
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky zo 6. apríla 2005 č. 2089/2005-100, ktorým sa vydáva hlava
Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca pochutiny 2.14. Mrazené krémy
2.14.1.Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 9. januára 2006 č. 3760/2005-100, ktorým sa vydáva hlava
Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca mrazené krémy 2.15. Cukrárske
výrobky
2.14.1.
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 21. októbra 2004 č. 2657/2004 - 100, ktorým sa vydáva hlava
Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca jedlé obilie a výrobky
z obilia 2.16. Mlieko a
výrobky z mlieka
2.
4. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky zo 14. augusta 2006 č. 2143/2006-100, ktorým sa
vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca mlieko a výrobky z
mlieka 2.17. Ovocie,
zelenina, jedlé huby, olejniny, suché škrupinové plody a výrobky z nich
2.
7. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 9. júna 2005 č. 2608/2006-100, ktorým sa vydáva
hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca ovocie, zeleninu, jedlé
huby, olejniny, suché škrupinové plody a výrobky z nich 2.18.
Zásady správnej výrobnej praxe 2.19.
Referenčné laboratóriá Spoločenstva 2.19.1.
Nariadenie Komisie (ES) č. 776/2006 z 23. mája 2006, ktorým sa mení a dopĺňa
príloha VII k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004, pokiaľ
ide o referenčné laboratóriá Spoločenstva Spoločná
EU legislatíva 2.20.
Úradná kontrola potravín 2.20.1.
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č.
882/2004 z 29. apríla 2004 o úradných kontrolách uskutočňovaných s cieľom
zabezpečiť overenie dodržiavania potravinového a krmivového práva a predpisov o
zdraví zvierat a o starostlivosti o zvieratá |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
Stránka je optimalizovaná pre rozlíšenie
800x600 pixelov a pre prehliadač Internet Explorer 5.0 a vyšší. |